Fris en fruitig rood van een onbekende druif uit Lazio.
Wijn gemaakt van de Cesanese d’Affile – een superlokaal druivenras dat dankzij het milde klimaat fris en fruitig smaakt. De wijn is licht kruidig en aromatisch maar toch makkelijk drinkbaar. Kan ook licht gekoeld gedronken worden.
Mondgevoel
Super strak
Filmend
Smaakgehalte
Laag
Hoog
Smaaktype
Heel fris
Rijp
Zoetheid
Droog
Zoet
Drinken bij...
Italië brengt niet alleen goede voetballers en snelle auto’s voort, maar ook kwaliteitswijnen. Deze frisse en fruitige rode drinkt makkelijk weg en is daarmee geschikt voor bijvoorbeeld de borrel maar natuurlijk ook bij de Italiaanse keuken.
Pizza caprese
Bitterballen of kaasstengels
Bruschetta met tomaten en basilicum
Geroosterde kip
Lasagne met tomatensaus
Als ik een nieuwe druif ‘vind’, voel ik me net een ontdekkingsreiziger. Dit is wel een van mijn beste vondsten, al zeg ik het zelf.
Fred
Vinoloog
Een stukje
achtergrond
Lazio stond jarenlang niet bepaald bekend om z’n goede wijnen, maar daar is verandering in gekomen. Het klimaat is er dan ook perfect voor wijnbouw: niet te heet, van tijd tot tijd een bui, beetje zeewind… De cesanese-druif vindt het er heerlijk en dat proef je terug in deze wijn van Daniele Proietti en zijn neef Pierluca Proietti. Abbia Nòva ligt in het plaatsje Piglio en is vernoemd naar een oude Romeinse weg die het stadje verbond met de andere kant van Italië, de Abruzzen. De wijnen zijn ook opgemerkt door de bekende wijnrecensenten Jancis Robinson en Antonio Galloni. Check ook de witte wijn van dit wijnhuis.