Volle en krachtige Spaanse rode wijn die tóch makkelijk drinkbaar is.
Deze rode Spanjaard uit Rioja heeft zachte tannines en een laag zuurgehalte. Een volle wijn die toch makkelijk drinkbaar is. Je ruikt de bramen, blauwe bessen en kersen.
Mondgevoel
Super strak
Filmend
Smaakgehalte
Laag
Hoog
Smaaktype
Heel fris
Rijp
Zoetheid
Droog
Zoet
Drinken bij...
Deze rioja past goed bij veel verschillende gerechten, het liefst wel met een mediterraan tintje. Denk aan gegrilde paprika’s of aubergine, lamskoteletten en Spaanse gerechten. Ook bij kaas past deze Rioja goed.
Spaanse gerechten zoals Spaande gehaktballetjes en rijstgerechten
Broodje pulled pork met bbq-saus
Rosé gebakken lamskoteletten
Pizza, nachos, enchiladas
Harde kazen zoals pecorino, appenzeller of niet te oude Goudse kaas
Een tempranillo vind ik zelf altijd heel lekker bij gegrilde groenten. Paprika, courgette, aubergine, rode ui en dan met een scheut olijfolie erover en wat verse oregano.
Sarisa
Vinoloog
Een stukje
achtergrond
Rioja is een wijnsoort die geproduceerd wordt in de gelijknamige regio. Deze rioja bestaat voor 96% uit tempranillo-druiven. De overige 4% komt van de mazuelo-druif. Misschien heb je daar nog nooit van gehoord. Dat kan kloppen, want deze druif is buiten Spanje vooral bekend als carignan-druif. Wijn van de carignan-druif heeft vaak veel tannines. Hij geeft deze rioja wat bite. Crianza zegt iets over het houtgebruik. Een crianza is een kwaliteitswijn die in de Rioja minstens 12 maanden houtrijping krijgt. Deze heeft zelfs 19 maanden gerijpt op hout en dat zorgt voor de zachte en volle smaak.