Zo selecteren wij de wijnen

Over wijn wordt vaak heel ingewikkeld gedaan. Bij We Share Wine nodigen we je uit jouw favoriete wijnen te ontdekken, zonder dat we met ingewikkelde termen wapperen. En wil je toch net even iets meer weten, dan lees je lekker álles wat we over een bepaalde wijn schrijven.      

Hoe beoordeelt en selecteert We Share Wine een wijn?

We Share Wine beoordeelt en categoriseert wijn op verschillende punten, zoals smaak, geur, kleur, afdronk, het soort bubbels maar ook op drinkmoment. De smaak van de wijn beschrijven we in termen van mondgevoel en smaakrijkdom. Daarop baseren we de smaakcategorieën. We bieden alleen kwaliteitswijnen aan die we zelf geproefd hebben en kijken welke wijnen passen bij welk drinkmoment.

 

Over mondgevoel

Dit is vrij letterlijk: hoe voelt de wijn in je mond? Samentrekkend en droog? Of juist filmend? Filmend betekent dat de wijn in je mond bijna aanvoelt als dun (of juist dik) olielaagje. Overigens heeft de temperatuur waarop je de wijn drinkt invloed op het mondgevoel en de smaakrijkdom. Daarom bestaan er ideale drinktemperaturen:

- Samentrekkende, frisse wijnen: 8-12 °C

- Evenwichtige, licht filmende wijnen: 12-14 °C

- Complexe wijnen met een volle smaak: 14-18 °C

 

Over smaakkarakteristieken

Als het gaat om het smaakgehalte van een wijn, kun je zeggen dat de wijn veel smaak (‘hoge smaakintensiteit’) heeft of juist weinig. Als je wijn combineert met eten dan moet het smaakgehalte ongeveer vergelijkbaar zijn. De intensiteit van de smaak zegt overigens niets over de kwaliteit van de wijn.

Daarnaast is er het smaaktype. Dit gaat onder andere over de mate van rijpheid van de smaak. Voorbeelden zijn ‘fris’ (wijn die fris proeft en ruikt naar groene appel of citrus bijvoorbeeld) of ‘rijp’ (tropisch fruit, honing). Elke smaakstijl kent verschillende nuances – net als bij kleuren – en daarmee zijn eigen kenmerken. Klinkt best ingewikkeld misschien maar neem maar eens een glas mooie wijn en proef zorgvuldig. Je zult zien dat je door te oefenen de wijnomschrijvingen ook gaat herkennen in de wijn.